Opastus ja linkit
Muistilista hoidettavista asioista
Voit tulostaa tai tallentaa talteen tämän sivun tekstit kätevästi alla olevasta linkistä. Lataa muistilista tästä PDF-tiedostona
Löydät lisätietoja myös Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry:n hautajaiset.fi sivustolta, sekä sivustolta hyvathautajaiset.fi
- 1. Hautauslupa
- 2. Hautaus
- 3. Ennen yhteydenottoa
- 4. Hautaustoimistossa
- 5. Perunkirjoitus
- 6. Hautausavustus
- 7. Perhe-eläke
- 8. Hyödyllisiä linkkejä
***
1. Hautauslupa
Hautauslupa on lupa hautaamiseen ja se toimitetaan ennen hautausta siihen seurakuntaan, jonka hautausmaalle vainaja haudataan sekä tuhkahautauksessa siihen seurakuntaan, jossa tuhkaus toimitetaan.
Hautausluvan saa vainajaa viimeksi hoitaneelta lääkäriltä tai jos kyseessä on ruumiinavaus, niin sen tehneeltä patologilta/obduktio-osastolta.
Hautauslupaa ette kuitenkaan tarvitse heti, vaan asioiden järjestelyn voitte aloittaa ilman sitä. Autamme tarvittaessa hautausluvan hankkimisessa ja sen toimittamisessa seurakuntaan. Kuolintodistus on eri asia, kuin hautauslupa. Kuolintodistuksen omainen saa pyytäessään vainajaa hoitaneelta lääkäriltä. Ruumiinavauksen oltua kyseessä kuolintodistus tulee omaiselle kotiin, mutta sen tulo saattaa kestää kuukauden ja ylikin.
2. Hautaus
Hautaus voidaan toimittaa joko arkku- tai tuhkahautauksena. Keskustelkaa lähiomaisten kesken, oliko vainajalla itsellään toivetta hautausmuodosta.
Perinteisessä arkkuhautauksessa kukkalaitteet lasketaan yleensä kappelissa/kirkossa tai haudalla siunaustilaisuuden jälkeen. Arkkuhautauksessa tarvitaan 6 kantajaa arkun kuljettamista kirkkoon, haudalle ja laskua varten. Kantajia järjestyy tarvittaessa myös meidän kauttamme.
Tuhkahautauksessa arkku jää siunaustilaisuuden jälkeen yleensä paikalleen kappeliin. Mikäli siunaus tapahtuu kirkossa, niin siunauksen jälkeen arkku kannetaan hautausautoon, joka vie arkun tuhkaukseen. Tuhkauksen jälkeen tuhka voidaan haudata uurnassa, sijoittaa uurnaholviin tai sirotella muistolehtoon. (Sirottelun tekee seurakunnan työntekijä virka-aikana).
3. Ennen yhteydenottoa
Ennen yhteydenottoa seurakuntaan tai hautaustoimistoon olisi hyvä miettiä lähiomaisten kesken mm. seuraavia asioita:
- mille hautausmaalle vainaja haudataan
- arkkuhautaus vai tuhkaus
- onko olemassa vanha hautapaikka vai tuleeko uusi hautapaikka
- mikä siunauspäivä olisi sopivin
- tapahtuuko siunaus kappelissa vai kirkossa
- muistotilaisuuden paikka ja aika
Huom! väestörekisteriin kuuluvat eivät välttämättä tarvitse siunaustilaisuutta, mutta yleensä omaiset haluavat sellaisen järjestää.
Kun asiat ovat selvinneet, niin kaikki edellä mainitut asiat voidaan hoitaa/varata joko suoraan seurakunnasta tai hautaustoimistomme kautta.
Seurakunnasta saadaan seuraavat tiedot:
- hautapaikka
- siunaustilaisuuden aika ja paikka
- papin ja kanttorin yhteystiedot, joihin omaiset ottavat yhteyttä ennen siunausta
- muistotilaisuuspaikka, jota varattaessa on hyvä miettiä saattoväen määrää
- uurnanlaskuaika
- mahdolliset haudan hoitosopimukset
4. Hautaustoimistossa
hautausjärjestelyistä sopiminen, mikäli ette vielä ole olleet yhteydessä seurakuntaan
- arkun, uurnan ja arkkulaitteen (kukkalaite) valitseminen
- kuljetuksien sopiminen
- siunausajan ja paikan sekä papin varaaminen
- pitopalvelun varaaminen muistotilaisuuteen
- omaisten kukkavihkot
- kuolinilmoitus lehteen
- valokuvaus
- lisäkaiverrus vanhaan hautakiveen
- uuden hautakiven tilaaminen
- hautaukseen liittyvien asiapapereiden hankkiminen ja toimittaminen viranomaisille
- ohjelmansuunnittelu ja siihen liittyvät järjestelyt
- esiintyjien hankkiminen
- kantajien varaaminen
- perunkirjoitukset
5. Perunkirjoitus
Se täytyy pitää kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Sitä varten tarvitaan aukoton sukuselvitys vainajasta syntymästä kuolemaan saakka. Siinä tulee ilmetä kuolinpesän varat, velat ja saatavat. Tarvitaan myös virkatodistukset kuolinpesän osakkaista eli niistä, jotka perivät vainajan omaisuutta. Perinnöstä täytyy maksaa veroa, siksi perunkirjoitus jätetään verotoimistoon kuukauden kuluessa perunkirjoitustilaisuudesta.
Lisätietoja:
Verotoimisto
Perukirjan tekemisen ohjeita:
Verotoimiston perunkirja-ohje
Lakiopas
6. Hautausavustus
Hautausavustusta voi saada tapauksesta riippuen kunnan sosiaalitoimistosta, henkivakuutuksista tai työnantajan maksamasta ryhmähenkivakuutuksesta, yksittäisistä eläkekassoista, ammattiliitoista tai veteraanijärjestöiltä.
7. Perhe-eläke
Leski ja lapset voivat saada perhe-eläkettä. Perhe-eläke turvaa omaisten toimeentuloa, kun perheen huoltaja on kuollut. Jos kuollut omainen on ollut ansiotyössä, perhe voi saada työeläkelain mukaista perhe-eläkettä. Jos perheen tulot ovat pienet, Kelan perhe-eläke täydentää työeläkkeiden perhe-eläkettä.
8. Hyödyllisiä linkkejä
Kirkkoja:
Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Suomen ortodoksinen kirkko
Seurakuntia:
Tampereen ev.lut. seurakunnat
Tampereen ortodoksinen seurakunta
Tampereen helluntaiseurakunta
Ylöjärven seurakunta
Muut linkit:
Siviilihautajaiset/Pro – Seremoniat
Kela
Pirkanmaan Sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan Hoitokoti
Suomen Hautaustoimistojen Liitto
Viimeinen tahto
Kuolema – tuo lopullinen ja joskus pelottavakin tapahtuma. Elämämme pituutta emme tiedä, kuitenkin ennemmin tai myöhemmin jokainen meistä tulee kuoleman kokemaan.
Oletko miettinyt omaa kuolemaasi ja sitä kuinka hautajaisesi toteutetaan? Viimeinen tahtoni on vihkonen, jonka avulla voit kirjata ylös oman tahtosi siitä, miten toivot, että omaiset toimivat kuolemasi jälkeen.
Hautajaisjärjestelyt ovat asioita, joista on usein vaikea puhua ennakkoon, mutta joista monilla ihmisillä on tarve lausua omat toivomuksensa. Viimeinen tahtoni -vihkoseen voidaan määritellä hyvinkin tarkasti hautajaistilaisuuden jokainen yksityiskohta. Osan päätöksistä voi myös jättää omaisille.
Hautajaiset halutaan – ja ne tulisi aina – järjestää, niin kuin vainaja olisi halunnut. Siksi omaisia helpottaa surun keskellä, kun he tietävät, että voivat toteuttaa läheisensä viimeiset toiveet. Mikäli haluat lisätietoa, niin jätä yhteystietosi. Otamme sinuun yhteyttä ja kerromme lisää.
Mikäli haluat lisätietoa, niin jätä yhteystietosi, otamme sinuun yhteyttä ja kerromme lisää.”
"*" näyttää pakolliset kentät
Lue lisää Viimeinen tahto vihkosesta täällä